Meny

KIRKENE

I Hammerfest kommune er det fire kirker: Kokelv, Hammerfest, Kvalsund, og Áisaroaivi kirke.

Hammerfest kirke (1744- 1841)
Litografi av A. Mayer – Ancienne Èglise de Hammerfest
La Recherche. Norges arktiske universitetsmuseum

HAMMERFEST KIRKE

Foto:  Anders Nesse

Dagens kirke er den 6. kirken i Hammerfest. Vi vet at det var kirke i Hammerfest i 1620, uten at vi vet når den ble bygget. Den andre kirken ble bygget i 1684, beliggende ikke så langt fra den gamle. Denne kirken lå antageligvis rett ovenfor Prestvika (ligger rett bak dagens Scandic Hotel). I 1739 var byggingen av den tredje kirken i gang. Denne kirken sto ferdig et steinkast nordøst for Hammerfest i 1744.

 I 1841 ble den tredje kirken revet og erstattet med en ny kirke (den fjerde). Den fjerde kirken ble bygget 1841 og gikk tapt under bybrannen i 1890. 

Den femte kirken ble bygget etter bybrannen og ble brent av tyskerne i 1944. Dagens kirke, den sjette sto klar i 1961. Alle kirkene har ligget i samme område på bakken over Hammerfest by, men ikke på eksakt samme sted.

Kirker

Artikkel av Berit Mathisen

Historisk gudstjeneste i Kvalsund kirke 30. juni 2019

Utdrag fra Menighetsbladet. Tekst: Linda B. Rønning.
På denne historiske gudstjenesten var dt gammel liturgi, gamle salmer, og Vegard Loke Rønning hadde hentet fram prost berg-Hansens prestekappe og krage for anledningen.

Preken på historisk gudstjeneste i Kvalsund kirke 30.06.2019

Sogneprest Vegard Loke Rønning har delt sin preken fra den historiske gudstjenesten i Kvalsund kirke under Kvalsund kommunes 150-årsjubileum.